Przeskocz do treści

Nowe opcje ograniczenia dostępu do zdjęć w iOS 14

Dotąd mogliśmy udostępnić aplikacjom zdjęcia na dwa sposoby - całą bibliotekę ("Wszystkie zdjęcia") lub zabronić dostępu ("Brak"). iOS 14 wprowadził nowe opcje ograniczenia dostępu do zdjęć - “Dodaj tylko zdjęcia” oraz “Wybrane zdjęcia”.

 

Wiele osób pyta mnie, czy warto zaktualizować swoje urządzenia Apple do iOS/iPadOS 14. W tym krótkim cyklu przedstawię kilka funkcji związanych z prywatnością i bezpieczeństwem, dla których moim zdaniem warto. Jedną z takich funkcji jest nowe opcje ograniczenia dostępu do zdjęć.

Dodaj tylko zdjęcia

Na tę opcję czekałem od dawna. Zawsze denerwowało mnie, że znajdę jakieś interesujące zdjęcie np. na Twitterze, czy Facebooku i nie mogę go zapisać bez udzielania aplikacji, z której korzystam, uprawnień do zajrzenia do całej biblioteki moich zdjęć. Oczywiście mogłem zrobić zrzut ekranu albo kombinować z otwieraniem danej treści w przeglądarce, ale to chyba nie o to chodzi. Teraz wreszcie można nadać aplikacji uprawnienia jedynie do zapisu zdjęć w bibliotece - zapisujemy zdjęcia, które nas interesują, a aplikacja nie dostaje dostępu do pozostałych obrazów.

Wszystkie opcje ograniczenia dostępu do zdjęć w iOS 14 na przykładzie aplikacji Tweetbot
Wszystkie opcje ograniczenia dostępu do zdjęć w iOS 14 na przykładzie aplikacji Tweetbot

Wybrane zdjęcia

Drugą nowością jest opcja “Wybrane zdjęcia”. Załóżmy, że chcemy pozwolić danej aplikacji na szerszą interakcję z naszymi zdjęciami (np. publikowanie zdjęć na Twitterze). Jednak nie ufamy jej na tyle, żeby udostępnić wszystkie zdjęcia. W takim przypadku możemy pozwolić jej na wgląd tylko w wybrane zdjęcia. Po zaznaczeniu opcji “Wybrane zdjęcia” (czy to na komunikacie, który aplikacja wyświetli przy pierwszej próbie dostępu do zdjęć, czy w dowolnym momencie , gdy wybierzemy tę opcję w aplikacji Ustawienia) pokaże się ekran wybierania zdjęć z naszej biblioteki. Można tam wybrać, jakie konkretnie zdjęcia udostępnimy aplikacji.

Ekran wybierania zdjęć, które mają być dostępne dla aplikacji przy ustawieniu "Wybrane zdjęcia"
Ekran wybierania zdjęć, które mają być dostępne dla aplikacji przy ustawieniu "Wybrane zdjęcia"

Wybór można edytować później w aplikacji Ustawienia > Prywatność > Zdjęcia. Klikamy na nazwę aplikacji, a następnie wybieramy “Edycja zaznaczonych zdjęć”. W niektórych aplikacjach z tej opcji można skorzystać. kiedy aplikacja proponuje rozszerzenie dostępu.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Przede wszystkim jeśli dajemy aplikacji dostęp do danego zdjęcia, to ma ona również wgląd w metadane, czyli m.in. parametry aparatu, czy informacje o lokalizacji, w której zdjęcie zostało zrobione.

Należy również pamiętać, że nie każda aplikacja udostępnia wszystkie opcje, np. w aplikacji LinkedIn nie ma opcji “Dodaj tylko zdjęcia”, a facebookowy Messenger posiada jedynie opcje “Wszystkie zdjęcia” i “Brak”.

Jak już nie raz zachęcaliśmy na bezpiecznym blogu - okresowo przeglądajcie, jakie aplikacje mają jakie uprawnienia do funkcji systemu. Wszystkie uprawnienia, także te dotyczące dostępu do Zdjęć znajdziecie w aplikacji Ustawienia > Prywatność.

Inne artykuły z cyklu:

Jest nam niezwykle miło, że dotarłeś aż tutaj! Jeżeli uważasz, że powyższy tekst jest wartościowy, będziemy wdzięczni za udostępnienie go dalej, bo być może dzięki temu trafi do innej osoby, która również potrzebuje go przeczytać.

Marcin

Marcin

Bezpiecznik w pracy, geek w domu, macuser tu i tu. Uwielbia słuchać podcastów, automatyzować swoje zadania i pić dobrą kawę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *